Halil BUHUR
BAĞFAŞ : CAN mı CAN-AN mı ?
Şirket, Türkiye’nin ilk granül stabilize Amonyum Nitrat / granül kalsiyum amonyum nitrat kimyevi gübre kompleksi ve 20.000 tonluk amonyak tankı ile birlikte kurulması işini 140.750.000 avro bedelle, anahtar teslimi Thyssen Krupp Industrial Solution AG firmasına ihale etmiştir. Söz konusu kimyevi gübre kompleksi yatırımının %15’i Şirket’in öz kaynaklarından karşılanmıştır. %85’lik bölümünün finansmanı için Federal Almanya’dan AKA Ausfuhrkredit-Gesellschaft m.b.H. (AKA) ile 05.07.2012 tarihinde kredi sözleşmesi imzalanmıştır. Kredi sözleşmesine konu tutar, yatırım tutarının %85’ine denk gelen 119.637.500 avro ve krediye ilişkin 12.309.138 avro sigorta primi olmak üzere toplam 131.946.638 avro’dur. Kredi, yatırım süresi boyunca (takriben 3 yıl) anapara geri ödemesiz olup takip eden 10 yılda 20 eşit taksit %3,02 sabit yıllık faizle geri ödenecektir.
Bağfaş’ın toplam cironun yüzde 98.5’u gübreden gelmektedir.
Daha önce yurt dışından ithal ederek satışını yaptığı Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN) ve Amonyum Nitrat (AN) ürünleri için yeni tesisinde deneme üretimine başlamıştır. Bunların dışında Amonyum Sülfat (AS), Diamonyum Fosfat (DAP) ve Azot-fosfatpotasyum (NPK) gübrelerini de üretmektedir.
Yıllık 630 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak tesisin faaliyete başlamasıyla şirketin toplam üretim kapasitesi 1.240 tona yükselmiştir. Şirket ilk 9 ayda % 27 üretim kapasitesi ile toplam 337 bin ton üretim yapmıştır. Gübre kompleksi yatırımındaki deneme üretiminin 2016 Şubat ayında bitmesi planlanmaktadır.
Şirket yeni tesislerinde üretilen ürünün yıllık 370 bin tonluk kısmının satışı için çeşitli firmalar ile antlaşma yapmıştır. Yıllık 200 bin ton (+/- %10) CAN gübresinin Benelux ülkeleri, Fransa, İspanya, Bulgaristan, Romanya, İtalya, Kanada, Amerika Bileşik Devletleri ve Afrika ülkelerine ihraç edilmek üzere dünyanın en büyük kimyasal ve kimyevi gübre ticaret şirketi Trammo AG şirketi ile 3 yıllık sözleşme ve yıllık 120.000 ton + 50.000 ton CAN gübresinin 3 yıl süre ile belirli ülkelere ihraç edilmek üzere BayWa AG şirketi ile sözleşme imzalamıştır. İlk sözleşmenin büyüklüğü yıllık 65 milyon dolar olurken, ikinci sözleşmenin büyüklüğü ise yıllık 35 milyon euro’dur.
Yıllık olarak ilk 9 ayda :
-Satış Gelirleri %26 artmış.
-Satışların Maliyete Oranı % 80’dir.
-Satışlar içinde ihracatın payı % 34’dür.
-Brüt Kar/Zarar % 37 artmış.
-Esas Faaliyet Karı % 10 azalmıştır. Diğer faaliyet giderlerinin % 93 artması esas faaliyet karını düşürmüştür.
-Şirketin yatırım sürecinde olması sebebiyle geçen sene 227.714 TL olan finansman gideri 30.016.026 TL’ye yükselmiştir. Bu yüzden 2014/9 net dönem karı 23.054.799 TL’den 3.821.552 TL’ye düşmüştür.
Dupont Analizi :
-2015/9 Kaydırılmış Net Kar : 20.049.990 TL’dir.
-Kaydırılmış Net Kar Marjı % 5’tir. Sattığı 100 TL’lik malın sadece 5 TL’sini kara çevirebilmiştir.
-Aktif Devir Hızı 0,40’tır. Maddi ve Maddi olmayan varlıklardaki artış sebebiyle sektör ortalaması altındadır.
-Aktif Karlılık ( ROA ) % 2.
-Öz sermaye Karlılığı ( ROE ) % 7.
-Borç Oranı % 70.
Şirket önümüzdeki 10 sene boyunca, yaklaşık olarak yıllık 18-19 milyon avro kredi ödemesi için faaliyetlerinden nakit yaratabildiği müddetçe şirket yatırımını geri ödemekte sıkıntı yaşamayacaktır. Alınan kredinin Euro olması ve ürünü ihraç ettiği ülkeler arasında Avrupa ülkelerinin olması, kredi ödemesine olumlu yansıyacaktır. Şirketin gelecekte büyüyüp büyüyemeyeceği , temettü ödeyip ödeyemeyeceği vb. gibi soruların cevabını bulmak için gelecek dönemlerdeki alınan siparişlere, yaratılan serbest nakit akışına, satışlara odaklanmamız gerekmektedir.
Araştırmam planlanan ya da muhtemel bir süreç ışığında öngörü yaratmak amacıyla yazılmıştır.
Selamlar Halil Hocam ,
Gubrf haftalık grafikte teknik açıdan 4,80 e değecek gibi .. 8.80 zirveye değdikten sonra yaklaşık 6 aydır düşüş trendinde.. 4,80 de fibo düzeltmesi var. 200 günlük h.o var ve raff regresyon kanalının alt bandı var. sanırım 4.80 lere değmeden rahatlamayacak hisse. Borsanın olumsuz ortamıda hissenin düzeltmesini destekliyor. siz ne dersiniz ?
Gubrf – Ahmet Mergen benim grafiği çalmış o da 4,80 – 4,90 aralığı gelebilir demiş ama ben daha önce paylaştım benimki geçerli 🙂
🙂
Cenk Bey, ben meseleye biraz daha temel yaklaşıyorum çünkü düşüş teknikten daha çok bölgesel siyasi riskler ve petrol fiyatlarının düşüş trendinden çıkamamasıyla yakından ilgili.
Gübretaş‘ın İran iştiraki olduğu için Orta Doğu’daki gelişmelerden daha çok etkileniyor.
Sonuç olarak hissenin toparlanması için Orta doğu’da sular durulmalı ve petrol fiyatları da en azından düşüşü durdurmalı.
Teknik olarak ise önceki derin düşüşlerde 100 günlük EMA altına bu kadarlık sarkmalar olmuştu.
5,0x seviyeleri de toparlanması için yeterli ama yazdığım gibi temel destek şart.
BAGFS‘ın ise 12,41 TL’de 100 günlük EMA desteği var.
Bu seviye önceki düzeltmelerde çok kez destek görevini yaptı.
Hisse geçtiğimiz günlerde 12,49 TL ile bu seviyeye yaklaşmış oldu.
12,41 TL üzeri hareketlerde pozitif trend korunur.
Söylediklerinize kesinlikle katılıyorum Halil hocam… işin sadece teknik kısmına bakmak temeli göz ardı etmek gayet sağlıksız bir yaklaşımdır. Teknik , temel verilerle desteklendiği zaman daha çok daha şağlıklı olur inancına sahibim … ve kurumsal derinlikli hisselerde temelin ve tekniğin genelde birbirini desteklediğine inanıyorum ( bazı istisnai durumlar haricinde).. bu bağlamda gübretas için bir süre daha düşüş trendinin devam edeceğini düşünüyorum hem temel ( bölgedeki gerginlik,petrol gibi durumlar) hemde teknik (fibo düzeltmesi,hareketli ortalamalar,trend kanalları) anlamda… bu bağlamda gübretasın temelinin kaynayan kazan gibi olduğunu düşünerek sadece teknik olarak kendi nacizane fikrimi paylaştım ve sizin fikrinizi sormak istedim… pas geçmeyip cevap yazdığınız için çok teşekkürler.. sizinle her yazıştığımızda bana farklı yönlerde katkısı oluyor.. emeğinize ağzınıza sağlık hocam. Insallah suların durulduğu trendin yukseliste oldugu dunya ve tr ekonomısının rayına oturdugu jeopolitik risklerin ortadan kalktıgı günlerde gelecek 🙂
Eline kalemine sağlık Cenk kardeşim çok güzel bir yazı.
Kara gün kararıp kalmaz diyelim. 🙂