Borsa ve Emeklilik Fonu – Temettü Yatırımcılığı

*Not: 07 Ocak 2014’te kaleme aldığım bir yazım olsa da içerik her daim güncel. 🙂

Kârlılığı iyi olan öz sermayesini düzenli olarak büyüten ve aynı zamanda kârını yatırımcısıyla her yıl yüksek temettü olarak veya belli aralıklarla bedelsiz sermaye biçiminde yatırımcısıyla paylaşan küçük sermayeli şirketlerin büyüme potansiyeli daha çoktur.

BIST 100 hisseleri bugünlerde 68,xxx endekste global gelişmeler ve iç gündeme bağlı olarak 93 bin zirvesine göre yaklaşık dörtte bir civarında düzeltilmiş fiyatlardan işlem görüyor. Ekonomi, siyasal ve küresel konjonktüre bire bir bağlı önümüzdeki dönemde fiyatları net kestiremeyiz ama zirveye göre % 26 düzeltmiş bir endekste uzun vadeli yatırım için yukarıda değindiğimiz nitelikleri taşıyan kurumsal, yatırımcı dostu, kârlı ve bu kârını paylaşan, uzun vadede düzenli yükselen trende sahip hisselerden kademeli maliyet yapılabilir. Kademeli maliyet sonraki günlerde göreceğimiz her iki yöndeki fiyat hareketlerine karşı bizim ortalama maliyet yapmamızı sağlar.

Bu hisseler 5 – 10 yıl gibi hatta benim uzun vadeli yatırım felsefeme göre bir nev’i “emeklilik fonu” gibi biriktirilmek üzere alınmalı. Bu mantıkla yatırım yapıldığında olası düşüş trendlerinde strese girmemize de gerek kalmaz, hatta tam tersine bu düşük fiyatlı dönemler ucuza maliyet yapma adına “fırsat günleri”ne dönüşür.

Emeklilik fonu mantığıyla yatırım yapan uzun vadeli temettü yatırımcısının amacı hisse sayısını artırmak olduğu için özellikle yatırım için nakiti olanlar böyle derin düşüş dönemlerine sevinirler bile. Birçok al sat’çı endeks düştü, göçtü diye strese girerken uzun vadeli temettü yatırımcıları kelepir hale gelmiş fiyatlarla lotunu artıracağı için mutlu bile olur. İşte bunlar gerçek anlamda “yatırımcı” olmuşlardır.

Ucuz maliyet olacak düşüncesiyle fiyatların sürekli düşük kalmasını istemek de çok mantıklı değildir, çünkü hayatın bin bir türlü hâli var elimizdeki sermayeyi bir gün nakite dönüştürme ihtiyacımız da doğabilir. Onun için biriktirdiğimiz hisselerin kriz dönemleri hariç düzenli yükselen trende sahip olmaları en güzelidir. Hisselerimiz düzenli yükselsin yeter ki varsın biz arada yüksek fiyatla hisse alalım. Eğer trend düzenli yukarı yönlüyse zaten hisse pahalı bile alınsa belli bir süre sonra onlar da kâra geçecektir. Bu şekilde bizim için en önemlisi portföyümüz büyümeye devam etmiş olur.

Bu aşamadan sonra her yıl alınan temettüler emeklilik fonundan gelen maaş gibi olur, uzun vadeli yatırımı konut yatırımı gibi düşünürsek temettüler kira gelirimiz gibi de düşünülebilir. Bu arada öz sermayenin büyütülmesi (bedelsiz – bedelli ki bu tür şirketlerde çoğunlukla bedelsiz olur) ve hissenin değer kazancıyla cari değerinin artması da kira gelirinin üzerine evin kendinin değer kazanması olur. Veya başka bir örnekle sürü – kuzu benzetmesi de yapılabilir. Ana yatırım sermayesi sürü, temettüler kuzu sayılırsa her yıl kuzular satılmadığı sürece bir sonraki yıla o kadar daha fazla kuzu alınır. Eğer sürü belli bir büyüklüğe geldiyse artık kuzular yenmeli ki onca yıllık yatırımın nimetlerinden yararlanılsın. 🙂

11 Comments

  1. Hocam, küçük sermayeli şirketleri pek önermiyorlar, işlem hacmi düşük filan diye , bir de küçük şirketlerin uzun dönem güvenilirliği ne kadar?

    • Eğer şirketin büyüme potansiyeli yoksa doğru diyorlar.
      Önemli olan ödenmiş sermayesi düşük ama büyüme potansiyeli olan öz sermaye karlılığı yüksek hisselerde olmak.

  2. Merhaba Halil hocam. Merak ettiğim bir konu var. Hisse alışı yaptığımız zaman maliyetimizde değişiklik oluyor, aynı şekilde hisse satışında da maliyet değişir mi? Eğer değişirse yeni maliyet nasıl hesaplanır?

  3. Hocam iyi akşamlar bimaş mgros şirketleri nasıl , buhur25 hiç gıda yok , birde biz beş arkadaş her ay 500*5\2500 yatırım yapacaz yeniyim 10 üstü hisse mı almalıyız yoksa daha fazlası almalıyız

  4. Hocam kaç gün önce bir soru sorduk cevap alamadık acaba cvp verecekmisiniz

  5. Hocam marhaba,
    Yatırımcı da bulunması gereken mantigi yazılarınızı okuyarak anlamakla birlikte aklıma gelen bir soruya sizden yine mantıklı bir cevap bulacağımı umuyorum.
    Yatırımcı olmaya karar vermiş Ahmet amca uzun dönem yatırımcı oldu ve sözde yatırımcı dostu sirketlerin senetlerinden sepet yaptı.Diyelim ki işler bir kaç yıl iyi gitti fakat Türkiye gibi çok kırılgan bir ülkede tam üzümü yiyecekken tak bı olumsuz haber akışı hop hisselere 3 yıl öncesi fiyatlara düştü.Bu Ahmet amca şimdi ne yapacak ?nerde kaldı borsada uzun dönem yatırımin cazibesi.dip not:alinan temettuler yıllık enflasyonu bile karşılayamaz .
    Teşekkür.

    • İşte bu gibi durumlar olabileceği için orta ve uzun vadeli yatırım diyoruz ve stratejimiz “al ve izle” yani gerektiğinde hisseyi değiştir, sat. Buhur25 Ekolü başlığımıza bakabilirsiniz daha geniş açıklama için.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir