Borsa Oynamak mı Yatırım Yapmak mı?

Borsa ile ilgilenen birçoğumuz mutlaka çevremizden duymuşuzdur bu sözleri, “borsa mı oynuyorsun” diye ama dikkat edersek neredeyse hiç kimse “yatırım mı yapıyorsun” demez.
Maalesef bizde borsa çoğu zaman bugün al, % 5-10 kârı görünce sat ya da baktık hisse göçüyor, eli kolu kes şeklinde algılanıyor. Hatta daha da kötüsü borsa yüzünden evini kaybetti, arabasını kaybetti, bazen de yuvası yıkıldı gibi çok olumsuz durumlar dile getiriliyor.

Bu olumsuz durumların sebebi genellikle işin uzmanı olmadığımız hâlde al – sat yaparak kısa zamanda zengin olmaya çalışmamızdır. Tabii işin uzmanı olunmadığı için kısa zamanda zengin olma hayalleri çoğunlukla hüsranla sonuçlanır. Bu yüzden borsa bir oyun gibi algılanıyor. Çünkü borsada kısa vadede her şey mümkündür.

Borsada yatırım ise uzun yıllar boyunca elde ettiği kârı yatırımcısıyla düzenli olarak temettü veya bedelsiz hisse olarak paylaşan, bunu gelenek hâline getirmiş, sıra dışı dalgalanmalara karşı hissesine sahip çıkan dürüst, sağlam, kurumsal şirketlere ortak olmaktır. Bu hisseler uzun vade taşındığında alınan temettü veya bedelsiz hisselerle lot sayımız kartopu misali artarak gider. Hatta alınan temettülerle de hisse alınırsa bir dahaki bedelsiz bölünmeye ya da temettü dağıtımına daha fazla lot adedi ile katılmış oluruz. Bu arada her bölünmede maliyetimiz de düşmüş olur. Temettü verimine göre yatırılan sermaye belli bir sürede kendini amorti eder.

Bu şekilde yatırım yapıldığında yıllar geçtikçe bizim için önemli olan artık elimizdeki lot sayısı olacak, hissenin fiyatı ikinci planda kalacaktır. Çünkü elimizdeki lot sayısına göre temettü alırız ya da sermaye artırımından payımızı alırız. Bu şekilde hisselerimiz belirli bir sayıya ulaştığında sadece aldığımız temettü bizim için yıllık faiz geliri gibi olacak, belki geçimimizi karşılayacak (ki bunu uyguladığını ve böyle olduğunu söyleyen yatırımcılar var), bedelsizler de cabası, ekstrası olacaktır.

Borsa oynamada çoğu zaman birincisinde kâr, ikincisinde kâr, üçüncüsünde ilk iki işlemde yapılan kârlar fazlasıyla gider. Elbet de her yatırımcı aynı sonucu almayabilir, istisnalar kaideyi bozmaz, burada işin uzmanlarını tenzih ediyoruz. Şirketlere ortak olma mantığıyla yatırım yaptığımızda ise maliyetlerimiz temettü ve bölünmelerle giderek düşeceği için uzun vadede çoğunlukla kazançlı çıkarız.

Bu tarz yatırımda önemli olan sağlam, temettü ve bedelsiz hisse vermeyi gelenek hâline getirmiş, uzun yıllar üretimini kârlılığını koruyacak olan şirketleri doğru seçmektir. Doğru hisse seçiminden sonra alım zamanlaması ve sonrasında sabırla biriktirmek önem kazanmaktadır.

11.03.2010 Halil BUHUR

11 Comments

  1. paylaştığınız bilgiler çok kıymetli,
    buhur25 çok güzel hizmet,
    kendi adıma cok teşekkür ederim
    kazancınız daim olsun hocam.

  2. Halil Bey Merhaba blog’unuz hayırlı uğurlu olsun. ENERJISA ile ilgili yorumunuz var mı?

    • Teşekkür ederim İsmail Bey.
      ENJSA kısa vadeli teknik görünüm 7,00₺ altında negatif.

  3. Birde hocam temettü ve uzun vade yatırım olarak sizin önereceğiniz şirket varmı örneklesek

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir