Buhur25 Öz Sermaye Kârlılığı (ROE) ve Aktif Kârlılık (ROA) Tablosu

Öz Sermaye Karlılığı (ROE) = Kaydırılmış Yıllık Net Kar / Öz Sermaye * 100

Öz sermaye, işletme varlıklarını ortaklar aracılığıyla ve dağıtılmayan karlar ile finanse eden bilanço bölümüdür. Öz sermaye karlılığı işletme ortaklarının koydukları sermaye karşılığında ne kadar kar elde ettiklerini, yani her bir birim sermaye karşılığında kaç birim kar yaratıldığını göstermiş olur. Önemli bir karlılık göstergesi olan ROE, aynı zamanda bir yönetim performansı göstergesidir. Yüksek ROE işletme kaynaklarının verimli kullanıldığını gösterir.

Aktif Kârlılık Oranı (ROA) = Kaydırılmış Yıllık Net Kar / Aktif Toplamı * 100

Aktif karlılık oranı, şirket varlıklarının kar yaratmada ne kadar etkin olduğunu gösterir. Bu hesaplamanın sonunda çıkan katsayı ne kadar büyükse şirketin varlıklarının kar yaratma konusunda o kadar başarılı kullanıldığı düşünülür.
Bir şirketin aktif yapısı faaliyet gösterdiği sektöre göre değişebilir. Bazı sektörlerde likit varlıklar ağırlıklıyken, bazı sektörlerde ise bilançoda taşınmaz mallar ya da makina teçhizat daha ağırlıklı olabilir. Örneğin, ilk yatırım maliyeti fazla olan sanayi sektöründe aktif karlılığının diğer şirketlere göre daha düşük olması normal karşılanabilir. Bu nedenle aktif karlılık oranı özellikle aynı sektörde faaliyet gösteren şirketlerin karşılaştırılmasında oldukça fayda sağlamaktadır.

*Değerli çalışma için Sn. Ali TÜTÜNCÜ dostuma teşekkür ediyorum.

10 Comments

  1. Merhaba,

    ROA ve ROE oranlarını görebileceğimiz bir site önerebilir misiniz? yoksa kendimiz mi hesaplamamız gerekir?

    • Bu verileri otomatik veren yer bilmiyorum Murat bey, kendimiz hesaplayabiliriz.

  2. Başlıkla alakasız olacak ama F/K hesabında
    Fiili dolaşım yapının bir etkisi var mıdır?
    Yani şirket tüm şartlar aynı iken yüzde 50 fiili dolaşım ile yüzde 25 fiili dolaşım durumunda F/K larında bir değişiklik olur mu?

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir