Temettü mü, Bedelsiz mi ?

Temettü mü, Bedelsiz mi ?

Bedelsiz Potansiyeli %: (Anaortaklığa Ait Özkaynaklar – Ödenmiş Sermaye) / Ödenmiş Sermaye * 100 = Bedelsiz Potansiyeli %

Bedelsiz Sermaye Artırımı, iç kaynaklardan karşılanılarak çıkarılan hisse senetlerinin Ödenmiş Sermaye tarafına aktarılması ile olur. Şirkete ekstra bir kaynak girmez, dolayısıyla şirketin Piyasa Değeri değişmez.

Bedelsiz Sermaye Artırımı ile nispeten yüksek fiyatlara ulaşmış hisse fiyatları düşer ve bu şekilde hissenin likiditesi, işlem hacmi artmış olur. Bedelsiz Sermaye Arttırımıyla şirket, yatırımlarına iç kaynaklarından finansal kaynak üretmiş olur ve şirketin büyümesi devam eder, asıl amaç iç kaynakları başka bir deyimle kârlardan oluşan finansı yatırmcılara nakit olarak dağıtma (temettü) yerine bedelsiz hisse senedi olarak dağıtarak bu nakit şirketin büyümesinde kullanılır. Buradan yola çıkarak büyüme süreci devam eden şirketlerde bedelsiz sermaye artırımları daha çok görülür. Büyüme istenilen aşamaya geldiğinde bu şirketlerden bedelsiz sermaye artırımından çok temettü veriminin artması beklenebilir.

Temettü – bedelsiz her iki yatırım beklentisinde de önemli olan hisseyi bu beklenti fiyatlanmadan almaktır.
Temettü dağıtımında veya bedelsiz sermaye artırımında hisse fiyatı, brüt temettü oranı veya bedelsiz bölünme oranı kadar düşeceği için kısa vadede temettü veya bedelsizin getiri anlamında matematik olarak fazla bir etkisi olmaz ancak orta ve uzun vadede hisse fiyatı tekrar bölünme öncesine geldiğinde temettü – bedelsizin getiri anlamında etkisi görülür.
Teorik olarak bölünen hisse fiyatları, eski seviyesine gitmeye meğillidir, bu etki ve düşük fiyat görünme psikolojik etkisi de diğer pozitif faktörlerdir.
Yoksa Bedelsiz Sermaye Artırımı sonrasında artan hisse sayısı ile düşen hisse fiyatı matematiksel olarak aynı sonucu vermektedir. Hisse başına alınan temettü de aynı oranda düşecektir.

Bedelsiz Sermaye Artırımında, Ödenmiş Sermayedeki pay oranınız değişmez.
Buna karşın temettü yatırımcılığında alınan temettü ile yine aynı hisseden alıp lot sayımızı arttırdığımızda Ödenmiş Sermayedeki pay oranımız artar.

Temettü, şirketin kârından belli bir bölümünü ortaklarına nakit olarak dağıtılmasıdır ki yatırımcılar için de asıl olan kâr dağıtımı budur.

Bedelsiz Sermaye Artırımında, yatırımcının ekstra bir şey yapmasına gerek yoktur, bedelsiz bölünme sonrası 2. iş gününde bedelsiz’den gelen lotlar hesaba otomatik olarak geçer.
Fakat temettü dağıtımı sonrası yatırımcı temettü ile hisse alırsa temettüler hisseye döner. Aksi durumda temettü, nakit olarak bekler.
Temettü veya bedelsiz’den faydalanmak için her ikisinde de temettü/bedelsiz günü öncesindeki işlem gününde hissenin elinizde olması yeterlidir, fakat önemli olan hisseyi, bu beklentiyle prim yapmadan almaktır.

Bedelsiz Sermaye Artırımında ve temettüde hisse fiyatı aynı oranda düşer. Fiyat tekrar aynı yerine geldiğinde yatırımcı o oranda kâr etmiş olur.
Sadece Bedelsiz Potansiyeline göre yatırım yapılmamalıdır. Bedelsiz Potansiyelinin yüksek olması hisse üzerinde cazibe oluşturur fakat Yönetim Kurulunun Bedelsiz Sermaye Artırımı kararı olmadıkça bu potansiyelin çok anlamı yoktur.
Bedelsiz Potansiyelinin yanında hissenin yüksek temettü verimi ve temettü düşme fiyatını telâfi sonrasında üzerine ekstra primi varsa o zaman anlamlı olur. Bedelsiz Sermaye Artırımı olmasa bile bu potansiyelin cazibesi ve yüksek temettü veriminin etkisiyle hisse pozitif trendini korur, temettülerle maliyet düşmeye devam eder, sonuç olarak uzun vade beklendiğine değer.
Bu kapsamda bir diğer durum da birkaç yıllık sürede yüksek temettü verimi olan hissenin temettü ile gelen ekstra lot sayısı ve buna bağlı kazancı bileşik olarak hesaplarsak bu getiri, 3-5 yılda bir Bedelsiz Sermaye Artırımı yapan hissenin getirisi ile yaklaşık aynı kapıya çıkıyor. Tabii burada bedelsiz düşme fiyatının telâfi edildiğini farz ediyoruz.
Temettü verimi iyi olan hissenin Bedelsiz Sermaye Artırımına gitmesi en makul olanıdır yatırımcı için.
Sonuç olarak temettü verimi düşük, bedelsiz potansiyeli yüksek hissede beklemektense yüksek bedelsiz potansiyeli yanında yüksek temettü verimi de olan hissede uzun vadeli yatırımcı olmak isabetli olacaktır.

72 Comments

  1. Teşekkürler Hocam,yine her zaman ki gibi döktürmüşsün.Eline,beynine sağlık.

      • Hocam sitenize yeni üye oldum KARDEMİRd için temettü dağılımından sonra fiyat dahada düşermi cvp verirseniz memnun olurum

        • İlginize teşekkür ederim fakat daha da düşer veya düşmez gibi cevap vermemiz doğru olmaz burada, genel olarak yazacak olursak yine de temettü öncesi prim olmuşsa düzeltme gelebilir.

          • Hocam 2.Şubat.2021 Tarihinden bu yana Jants hissesindeyim. Şöyle bir karar aldım. Uzun vadeli düşünerek aldım ve dokunmayacağım. Jants %695 bedelsiz verdi. Uzun vadede Jants hissesinde kalmam sizce mantıklı olur mu?

          • Her şey gönlünüzce olsun diyebilirim, o karar size ait.

      • Kuyasr hisseden bedelsiz olarak çıkışım yapılmış bunu açıklar mısınız teşekkürler

        • Yaşar bey siz rüçhana girmişsiniz bedelli sermaye artırımı yaptı kuyas verdiği rüçhan kadar nakit bulundurmanız gerekiyordu hesapta lota çevirmesi için hesabınız o an müsait değilse verdiği rüçhanlar iptal olur

  2. Halil Hocam,
    Temettu sonrasi hissenin fiyati dustugunde F/K degeri de dusuyor degil mi?
    Bence temettunun en onemli etkisi bu. Bedelsizde ise lot sayisi haric degisen bir sey yok. Fiyat dususu sanal, yatirimcida hisse ucuzlamis gibi etki olusturuyor ama ucuzlama yok.

    • Aynen dostum ama bu geçici bir etki, yatırımcı dostu hisselerde bu fiyat düşmesi çabuk toparlanır, sonrasında temettü kar kalır ve artan lotlar ile önümüzdeki kar dağıtımında daha çok pay alınır kardan.

      • Aselsanı dün gibi hatırlarım hatta elimde de vardı 2012 olması lazım yanılmıyorsam %112 civarında bedelsiz bölündü 12.20 lerden 5.84 açılış fiyatı, gördüğü en düşük gün içi fiyat ise 5,74 dü. O zaman ele ayağa düştü diye moralim bozulmuştu ama o günden sonra o fiyatı asla görmedi şu an kapanış 17,93. Yatırımcı dostu hisselere bir örnek vereyim dedim hocam iyi akşamlar…

  3. Merhaba Halil ağabey, yaptığınız hizmet muazzam öncelikle bunun için teşekkür ederim.
    Ben Türkiye’nin iyi üniversitelerinden birinin havacılık ile ilgili bölümünden mezun oldum. Türkiye ortalamasının üzerinde bir maaşım var çok şükür. Ama bu-atıyorum hayalimdeki arabaya binmeye- yetmiyor. Aylık sabit gelir ile hayallerimi gerçekleştiremeyeceğimi anladım. Bunun için yatırım yapmaya karar verdim ve çevremdekileri (ev al, altın al, vs.. diyenleri) dinlemeyip hisse senedi almaya karar verdim. Borsa ile ilgili bilgim yoktu düne kadar, dünden beri okuyorum ve şu sonuca vardım. Bist30 max 4 hisse için her ay düzenli alım yapmayı düşünüyorum ( 8 +2,-2 yıl). Temettü geliri ile de hisse alacağım. Bunlardan biri kesinlikle aselsan olacak, bölümümle de alakalı olduğu için az çok şirketi biliyorum :). Diğeri THYAO olsun isterdim ama kimsenin uzun vade planlamasında yok, buna şaşırdım. Velhasıl kelam, kafama takılan bazı noktalar var ;
    1. Temettü dağıtan şirketin hissesi düşüyor, bu bir nötrleme yapmaz mı?
    2. Kazançtan bahsedebilmemiz için gelirin yıllık enflasyonu yenmesi mi gerekir?
    3. Anlatılan hikayelerdeki hisselerin gerçekten 10 yılda 500 kat değerlendiğine inanamıyorum, hesaplarda bir eksiklik var gibi (enflasyon olabilir, konuyu bilmediğim için yorum yapamıyorum)
    4. Neden THYAO yatırım listelerinde yok. Sektörün içindeki biri olarak söyleyebilirim ki (bence)THY – özellikle 3. havalimanının da etkisi ile- uzun vadede kendini 2 ye katlayabilecek potansiyele sahip.
    Zaman ayırıp cevap verebilirseninz minnettar olurum. Bu işi araştırmaya yaklaşık 30 saat önce başladım, sorular komik gelebilir kusura bakmayın 🙂
    Saygılarımla.

    • Hoş geldiniz Sn. Meraklı kardeşim, isabetli bir tercih yapmışsınız.
      Başta büyük sermaye yoksa en iyi birikim yolu temettü yatırımcılığı bence de…
      Kat hesabında enflasyon yok tabi bu çıkarsa daha da reel kazanç kalır.
      THY temettü konusunda eksik ve döviz açığı gibi bazı özel durumları var şimdilik kenardan izlemede bu haliyle.

    • Hocam dün almış olduğum ral yatırım hissesi 12 tl ikrn bugün 5 tlye düştü bununla ilgili bilgi verir misiniz

  4. teşekkür ederiz hocam çok açıklayıcı ve faydalı açıklama olmuş…
    saygılar…

  5. Halil hocam merhaba, temettü geliri ile yine aynı hisseden alıp sayımızı arttırmayı öneriyorsunuz. Bedelsiz gelen hisse sayısı kadar (bedelsiz arttırımı sonrası) hisse almayı da önerir misiniz? Herkes böyle yapsa bedelsiz sonrası fiyat düşüşü daha kolay telafi edilmiş olur ayrıca. Bu arada bedelsiz ile temettü arasındaki avantaj farkını hala anlamış değilim, bana aynı şeylermiş gibi geliyor, hatta bedelsiz daha avantajlı gibi. Sanırım temettünün avantajı cash olması, bir nevi kar realizasyonu gibi.

    • Nakit varsa artırın tabii fazla lot göz çıkarmaz. 🙂
      Ama temettü geldiğinde nakit olduğu için aynı hisseden alıp çoğaltma mantığı var.
      Fiyat geri yerine geliyorsa bedelsiz de iyi olur bir yere kadar.

  6. Merhaba Halil Hocam,

    2016 yılında 63 TL’den Tüpraş aldım bir miktar ve 2017 Nisan ayında hisse başına ortalama 5 TL nakit temettü aldım.

    Şu durumda sistem üzerinde benim maliyetim 58 TL’ye çekilir mi çekilmez mi? Bazı arkadaşlar aldıkları temettü kadar hisselerinin maliyetinin aşağıya çekildiğini söylüyorlar.

    Şimdiden teşekkürler.

    • İşlem yaptığınız kuruma göre değişiyor bu, bazı kurumlar temettüyü maliyetten düşüyorlar, bazıları düşmüyorlar.

      • Hocam merhabalar
        Bistte 2 aydir işlem yapmaya çalışan bir acemiyim. Girdiğime de pişman olmak üzereyim malesef. Kısaca problemim şu:

        Malumunuz VAKFN hissesinde %28,44 oranında bedelsiz sermaye artırımı oldu yakın zamanda. Hem hisse bölûnmesinin psikolojik etkisini hem de borsada yükseliş olması gerektiğine dair hissiyatımı dikkate alarak bölünme öncesinde 1,844TL ortalama maliyetle bir miktar hisse aldım. Normal olarak bölünme sonrasında güncel hisse değeri aynı oranda düşerek yeni teorik fiyattan işlem görmeye başladı.
        FAKAT bedelsiz gelen hisselerle birlikte yeni birim maliyetimin 1,436TL olması gerekirken 1,657TL olduğunu gördüm.
        Aracı kurumuma sorduğumda bedelsiz sermaye artırımı kar payından yapıldığı için bedelsiz hisseler 1,00TL nominal bedelle gelir dediler. Artırım sermaye yedeklerinden olursa 0 maliyetli oluyormuş. Aklım hayalim almıyor bu durumu. Bu tamamen benim cehaletim midir yoksa bireysel borsa yatırımcıları olarak sistem veya aracı kurumlar tarafından kandırılıyor muyuz?

        Bu işin aslı nedir ve bana tavsiye edeceğiniz yol nedir? Yardımlarınız için teşekkür ederim.

        Saygılarımla

  7. Hocam merhabalar
    Bistte 2 aydir işlem yapmaya çalışan bir acemiyim. Girdiğime de pişman olmak üzereyim malesef. Kısaca problemim şu:

    Malumunuz VAKFN hissesinde %28,44 oranında bedelsiz sermaye artırımı oldu yakın zamanda. Hem hisse bölûnmesinin psikolojik etkisini hem de borsada yükseliş olması gerektiğine dair hissiyatımı dikkate alarak bölünme öncesinde 1,844TL ortalama maliyetle bir miktar hisse aldım. Normal olarak bölünme sonrasında güncel hisse değeri aynı oranda düşerek yeni teorik fiyattan işlem görmeye başladı.
    FAKAT bedelsiz gelen hisselerle birlikte yeni birim maliyetimin 1,436TL olması gerekirken 1,657TL olduğunu gördüm.
    Aracı kurumuma sorduğumda bedelsiz sermaye artırımı kar payından yapıldığı için bedelsiz hisseler 1,00TL nominal bedelle gelir dediler. Artırım sermaye yedeklerinden olursa 0 maliyetli oluyormuş. Aklım hayalim almıyor bu durumu. Bu tamamen benim cehaletim midir yoksa bireysel borsa yatırımcıları olarak sistem veya aracı kurumlar tarafından kandırılıyor muyuz?

    Bu işin aslı nedir ve bana tavsiye edeceğiniz yol nedir? Yardımlarınız için teşekkür ederim.

    Saygılarımla

  8. Hocam uzun vade yatırımcılarını şirketlerin desteklemeleri gerekli misal aselsan temettü çok az veriyor bu sene yatırımcılarınıda üzdü insallah seneye bunu telafi eder

    • Aselsan, temettü hissesi değil, az verdiği temettü verimini ara ara verdiği bedelsizlerle telafi ediyor.

  9. halil hocam son bir aydır elimden geldiği kadarıyla sizi takip etmeye çalışıyorum büyük paralara sahip olamadığım için temettü yatırımı yapmayı düşünüyorum ve bunu trkcm ve adana çimento’dan yana kullanmaya karar verdim her ay düzenli olarak belli bir miktarda almaya karar verdim bu iki hisse için neler söylersiniz ya da ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz şimdiden teşekkür ederim …

    • Hisse özelinde karar vermek size ait tabii ki ama önemli olan hisselerin temettü ve bedelsiz geleneğinin olması, sektörlerinde vazgeçilmez şirketler olmaları iyi olur.

  10. merhaba hocam trakya cam soda denizli cam ve anadolu cam şişe cam bünyesinde birleşeçekler elimde soda ve trakya cam var çoğunluk soda iyimi olur kötümü soda için teşekkürler

    • Fikret Bey, sonucun hangi hisse lehine olacağını yazmak için birleşme koşullarını bilmemiz gerekiyor ki bu konuda açıklama yapılmadı henüz.

  11. iyi aksamlar Halil Bey, Alkim bedelsiz verecekmiş girmelimidir sizce tesekkurler

  12. Merhaba Hocam

    Bedelsiz artışta hissenin tutarı düşüp lot sayısı artarken yatırımcının aracı kurumlardan kaynaklı komisyon gibi bir zararı söz konusu oluyor mu hiç

    • Komisyon sadece temettü ile hisse alırken olur ki o da normal. Bunun dışında temettüden vergi stopajı düşer, bize net temettü yatar.

  13. Merhaba Hocam Şirketlerin bedelsiz pay senedi ihraç etmeye karar vermelerinin nedeni nedir? Bu pay senetleri nasıl ihraç edilir? Bu pay senetleri kimlere verilir? Şirkete yeni para girişi olmadığı halde (çünkü bedelsizdirler) şirketin sermayesi nasıl artar isimli bir ödevim bu konu ile ilgili hiç bir şey bulamadım bir kaynak var mı tavsiye edeceğiniz

    • Kendim eğitimlerimde sözel olarak anlatıyorum bunları ama kaynak yok bildiğim.

      • Sağ cebi sermaye sol cebinizde sermayenizle kazandığınız kâr olduğunu düşünün daha fazla iş yapmak için daha çok sermayeye ihtiyaç duyuyorsunuz. Ve sol devinizde ki parayı yatırım yapmak üzere sağ cebinize koydugunuzu düsünün. 5 tl sermayeniz 5 tl elde etdiginiz kâr 5+5=10 tl sermaye ile iş yapmaya devam ediyorsunuz. Bunuda büyüme potansiyeli yüksek şirketler yapıyor. Saygılarımla.

  14. merhaba halil bey aselsanın bedelsizi nasıl fiyatlanır sizce teşekürler şimdiden

  15. Merhaba Halil bey size temettü alımı için bir soru sormak istiyorum. Temettü günü 22 Ağustos olan bir hisseden 21 Ağustos alsak ve 22 Ağustos da açılışta hemen bozsak hakediyormuyuz. Bununla ilgili net bir cevap veren çıkmadı cevabınız için şimdiden teşekkürler.

  16. Ellerinize sağlık kıymetli arkadaşım. Fazlasıyla istifade ettim yazınızdan. Son olarak 03.07.2020 tarihinde %100 bedelsiz kararı alan ASELSAN için uzun vade için görüşleriniz nedir ? Selamlar, iyi çalışmalar

    • Kendi sayfasında yazıyor görüşümüz. Menü’den bulunabilir veya arama butonundan.

  17. Merhabalar hocam.
    Benim elimde 32,80 maliyetli Aslesan vardı. Bildiğiniz üzere %100 bedelsiz verdi. Buna göre maliyetim 32,80÷2=16,40 olması gerekir iken ekranda maliyetim 16,90 gözüküyor. Bedelsizde maliyet artar mı, şimdiden teşekkürler.

      • Hocam merhaba kolay gelsin. Diyelim 2 hissemiz var. A hissesi fiyatı 10 tl olsun 1000 adet de lot olsun, yüzde 10 da temettü aldık diyelim. 100 tl temettü almış oluruz. B hissesi fıyatı da 20 tl olsun 500 lotumuz olsun. yuzde 10 da temettu almıs olalım 50 tl temettü almıs oluyoruz.

        Sonuc olarak; aynı temettu verımıne sahıp 2 hısseden dusuk olanı almak daha mantıklı, yanlıs mu dusunuyorum.

        • Önemli olan yüzde getiridir, değerin büyüklüğü küçüklüğü önemli değil o kadar, teknik ve temel uygunluk olsun yeter ki…

  18. Merhaba,
    Bedelsiz temettü ile gelen hisseleri porfoyumde görüyorum ancak alais, satış ve ortalama maliyet ibarelerinde 0 yazıyor, ne yapmak gerekir? Teşekkür ediyorum

    • Bedelsiz bölünme tarihinden sonra 2. iş günü, yani T+2’den sonra sorun kalmaz.

  19. Halil hocam merhaba,
    Büyük hissedar (diyelimki %85i bu kişinin) hisselerini satarsa ve ayrılırsa o firma batarmı yada borsadan çıkartılırmı? ve hisse senedi düşüşü çok büyükmü olur?
    Teşekkürler..

  20. Merhaba Hocam çocuklarım için 10 15 yıl vade alıp unutacağımız temettü yatırımcısı olmak istiyorum önerebileceğiniz kağıt varmı ben toaso yu düşünüyorum yardımcı olursanız sevinirim Allah razı olsun sizden

      • Keşke yatırım tavsiyesi olmadan yardımcı olsanız hocam yanlış kağıda yatırım yapıpta yıllarca beklemeyelim

  21. Halil hocam iyi gunler.sasada %35bedelsiz aciklandi dendi.fakat bazi okuduklarimiz kafa karışıklıklarına yol açıyor.kimileri kar üzerinden hisse bası 0.35 tl olarak ödenecek diyorlar.kimileri ise bu bedelsiz bölünme lot olarak hissedarlara pay edilecektir deniyor.kafamiz karıştı yardımcı olursanız sevinirim.simdiden tesekkur ederim.sağlıcakla

  22. Hocam 2.Şubat.2021 Tarihinden bu yana Jants hissesindeyim. Şöyle bir karar aldım. Uzun vadeli düşünerek aldım ve dokunmayacağım. Jants %695 bedelsiz verdi. Uzun vadede Jants hissesinde kalmam sizce mantıklı olur mu?

  23. Bedelsiz sermeye arttırımı sonrası, bir şirketin f/k oranı ve pd/dd oranı düşer mi aynı mı kalır ?

  24. Fade gıda as 19 oranında bedelsız arttırım acıkladı ama 19 oranında bedelsız hısse dagıtımı yapmadın sebebı nedır

  25. Merhaba,
    Ostim Hisse kar payı dağıtımı yapacak. Yalnız hisse olarak verecek. Verilen hisse oranında hisse düşecek mi? Bilgilendirebilirseniz sevinirim.

    1. Şirketimizin 31.12.2020 tarihi itibariyle TFRS’ye göre hazırlanan ve bağımsız denetimden geçmiş bilançosunda 17.097.905 TL, yasal kayıtlara (VUK) göre hazırlanmış olan 31.12.2020 tarihli bilançosunda ise 9.794.834,20 TL dönem net kârı bulunmaktadır. Dağıtılması planlanan 2020 yılı VUK kârından genel kanuni yedek akçe tutarı 489.741,71 TL düşüldükten sonra kalan 9.305.092,49 TL’nin nakit olarak dağıtılmayıp bedelsiz olarak dağıtılması,

    2. Geçmiş yıllarda elde edilen kârlardan 14.707.672,51 TL’nin bedelsiz dağıtılacak dönem kârına eklenerek ortaklarımıza toplam 24.012.765,00 TL bedelsiz pay verilmesi,

    Genel Kurul tarafından oy birliği kabul edilmiştir.

    • Buhur25 Ekolü yazımızda genel olarak bedelsiz hakkında geniş açıklama var.

  26. Merhabalar Halil bey ben 14.000 TL den ege endüstri alacağım temettü emekliliği için bu fiyattan alınır mı teşekkür ederim saygılar.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir