Halil BUHUR
Temettü Yatırımcılığı
Temettü, diğer adıyla nakit kâr payıdır, borsanın özüdür.
Düzenli temettü verimi, hisseye yatırımcı rağbetini artırır, çünkü düzenli nakit üretimi vardır.
Yapılan ortaklığın karşılığı gelmektedir, bu durumda şirkete ortak olanların hisseyi elde tutma süresi de uzayacak ve hissede spekülatif hareketler daha az görülecektir.
Temettü dağıtımında alınacak toplam Temettü Miktarı: Hisse Adedi * Nakit Temettü Net oranı (kuruş) formülü ile hesaplanabilir.
Temettü Dağıtma Oranı en az % 70-90 aralığında olmalıdır ki yatırımcı dostu kurumsal hisselerin çoğunda bu oran yüksektir.
Bazen bu oranın % 100 üzerinde olduğu görülür, bu yüksek temettü dağıtımında şirket Geçmiş Yıl Kârlarından kullanabilir ki bunun ayrıntıları temettü kararında belirtilir.
Bu oranın % 5-10 gibi az olduğu durumlarda ise hisse düzenli bedelsiz sermaye arttırımı ile temettü verimi eksiğini tamamlıyorsa bu geleneğe sahip hisseler de uzun vadeli yatırım kapsamında değerlendirilebilir.
Temettü verimi, net mevduat faizi ve üzerinde olursa güzel olur.
Temettü verimi düşükse de hissenin güçlü yükselen trendi ve düzenli bedelsiz sermaye arttırımı geleneği varsa temettü verimi düşüklüğü sorun olmaz.
Buhur Rasyosu (%) = Temettü Verimi (%) + Temettü Düşme Fiyatını Telâfi Sonrası Hisse Değer Kazancı (%)
Buhur Rasyosu yüksek olan hisselerde temettü yatırımı anlamlı olur.
Yoksa temettünün çok anlamı olmaz.
Temettünün hak edilmesi için hissenin en geç temettü ödeme tarihinden önceki işlem gününde alınmış olması gerekir.
Fakat daha önemlisi hisse, temettü primini yapmadan önce alınmasıdır. Eğer temettü öncesinde temettü beklentisi yeterince fiyatlanmışsa temettü ödemesi sonrasında beklenti gerçekleşti mantığıyla hissede düzeltme/sindirme hareketi görülebilir.
Temettü ödeme günü hisse fiyatı, önceki işlem günü kapanış fiyatından brüt temettü miktarı kadar çıkarılarak işleme açılır.
Maliyet de hisse başına net temettü oranı kadar düşer.
GYO ve Yatırım Ortaklığı hisselerinde ise maliyet brüt temettü oranı kadar düşer.
Fiyat, temetü ödeme günü öncesi fiyata geldiğinde temettü kâr olarak kalır.
Bunun dışında kısa vadede temettünün anlamı olmaz.
Hisse başına alınan net temettü miktarı, temettü ödeme gününden sonraki 2. işlem günü öğleden sonra yatırım hesabınıza geçer.
Temettü ödeme gününden önce alınan hisse, temettü ödeme günü satılsa da temettü hak edilir. Önemli olan temettü ödeme günü öncesi son iş gününde hissenin takasınızda olmasıdır.
Temettü Verimi = Net Temettü Oranı / Hisse Câri Fiyatı
Eğer bu oran düşükse hissenin trendi ve düzenli bedelsiz sermaye arttırımı geleneği ile telâfi edilmelidir.
Sadece temettü vermek yetmez, temettü düşme fiyatını telâfi sonrası üzerine hisse değer kazancı elde ediliyorsa temettü anlamlı olur.
Hissenin Buhur Rasyosu güçlü olmalıdır.
Buhur Rasyosu düşükse hisse, yüksek temettü de verse yıllarca yatay bandda ya da düşen trendde olur.
*Örneğin temettü ödemesinden sonra ikinci iş günü (T+2) Câri fiyatı 6,50 TL olan ABCDE hissesi için,
Nakit Temettü Brüt Oranı: % 71,07
Nakit Temettü Net Oranı: % 60,41 olduğunda;
1.000 (bin) lot hisse için alınacak net temettü miktarı: 1.000 * 0,6041 = 604,10 TL
Net Temettü Verimi: Nakit Temettü Net Oranı / Hisse Câri Fiyatı —> 60,41 / 6,50 = % 9,29 Net Temettü Verimi olur.
Başka bir deyimle alınan temettüyle aynı hisseden alındığında toplam lot sayısı (kuzu sayısı) % 9,29 oranında artar.
Uzun Vadeli Yatırım, temettü yatırımcılığı felsefesine göre temettü ile de aynı hisseden alınarak önümüzdeki dönem alınacak temettü miktarı artırılmalıdır. Alınan bu lotlar ile aynı zamanda sermayedeki pay oranımız da artar ve bu artış devam ettikçe her yıl dağıtılan kârdan daha fazla pay alırız.
Temettü ile aynı hisseden lot alırsak gelen kuzular da seneye kuzu verir, sürü sayısı artarak gider.
Sürü yeterli büyüklüğe geldiğinde başka bir deyimle temettü emekliliği olacak kadar temettü geliri oluştuğunda kuzular sürüye katılmayıp uygun biçimde istifade edilebilir ki dünya gözüyle kuzuların sefasını sürelim. 🙂
30.12.2015 Halil BUHUR
Merhaba hocam. Demişsiniz ki ;
Hissenin Buhur Rasyosu güçlü olmalıdır.
Buhur Rasyosu düşükse hisse, yüksek temettü de verse yıllarca yatay bandda ya da düşen trendde olur.
Buhur rasyosunun güçlü yada düşük olduğunu yorumlayabilmemiz için buhur rasyosu yüzdesi hangi değerler arasında olmalıdır.
Buhur Rasyosu en az yıllık enflasyon oranının iki katı olursa güzel olur.
Bir enflasyon oranı kazanç, paranın değer kaybına giderken bir enflasyon oranı kadar da reel kazanç elde edilmiş olur.
“Sürü yeterli büyüklüğe geldiğinde kuzular sürüye katılmayıp uygun biçimde istifade edilebilir ki dünya gözüyle kuzuların sefasını sürelim.”
bu değer nasıl omlalı,
maliyet değeri sıfıra yaklasınca mı?
ilk maliyeti x’e katlayınca mı?
şirket için ayırmış olduğumuz bütçe büyüklüğü x’e katlayınca mı?
yada artık yatırıma ara verip başka potansiyellere mi yönelmeli?
Niyazi Bey bu değer, sizin portföyünüzden aldığınız yıllık temettü miktarı bana yeter dediğiniz büyüklüğe eriştiğinde olmalı.
Teşekkür ederim Halil bey….
daha yolumuz var, yola devam…
Merhaba;
Hocam şimdi şunu tam olarak anlamıyorum temettünün yatırımcıya katkısı nedir? Mesela ben benim gibi ufak ufak yatırım yapan biri için yüklü miktarda TUPRS aldım. Daha sonra telefonuma hisse başı 5 TL’nin hesabıma yatacağı mesajı geldi. Fakat ertesi günkü sabah seansında yaklaşın 9 puan düşük açıldı kağıt ve hesabımda zarar gözüktü. Bu durumda temettü ile alınacak olan para ertesi gün verilecek zaten bu durumda şirketin kar payı dağıtmasının esprisi nedir anlayamıyorum.
Uğur Bey, bu espriyi anlamanız için yükselen trende sahip bir temettü hissesini aldığınız temettülerle de aynı hisseden alarak en az 2 yıl tutmanız gerekir.
Ve ondan sonra tekrar fikirlerinizi öğrenmek isterim.
Temettü demek borsanın özüdür, yatırımcının hisseye olan rağbetini artırır.
Siz aldığınız temettü ile de aynı hisseden aldığınızda bir sonraki temettüde alacağınız kâr payı daha da artacaktır.
Bu yatırım tarzıyla aynı zamanda şirketin Ödenmiş Sermayesinde pay yüzdeniz de artarak gidecektir.
Her temettü ödemesinde maliyetiniz net temettü miktarı kadar düşeceği için endeksin olası derin düşüşlerinde bile siz kârda olmaya başlarsınız, diğer taraftan hisse değer kazancıyla da ana sermayeniz dolayısıyla portföyünüz büyümeye devam edecektir.
Dolayısıyla kısa vadede temettünün anlamı yoktur ama uzun vadede hayatınıza değer katar, yaşam kaliteniz ve özgürlüğünüz artar.
Merhaba şişe hissesinden nakit temettü aldım ancak hissemin maliyeti düşmedi bankaya sorduğum maliyetiniz aynı kalır paranızı kullanırsınız dediler. Ama anlamadım. Benim maliyet neden aynı kalıyor. Bedelsizde nakit gibi değil hem maliyet düşüyor hem lot artıyor.
Bazı kurumlar temettüyü maliyetten düşmüyor maalesef.
Sevgili hocam,
Oncelikle çalışmalarınızdan ötürü size teşekkür ederim. Analiz ve yorumlarını ile bizlere yardımcı oluyorsunuz. Yukarıdaki yazınızı okudum. Fakat “Temettü Düşme Fiyatını Telâfi Sonrası Hisse Değer Kazancı (%)” hesabını anlayamadım. Bu değer kazancı nasıl hesaplanır. Rica etsem anlatır mısınız? ilginize teşekkürler. Esen kalın
Örnek hisseniz 11 TL olsun.
1 TL temettü verdi, kabaca hesapla 10 TL oldu maliyetiniz hisse de 10 TL’ye düştü.
Hisse tekrar 11 TL olup (temettü düşmesini telafi edip) üzerine 12 TL’ye gelirse temettü sorası siz kabaca hesapla %20 kazanmış olursunuz.
Halil hocam,
Matematiksel olarak hisse 10 tl’ye düştükten sonra %20 yerine %10 yükselirse tekrar; maliyetimiz farklı ama net karımız aynı olmuş oluyor? Yani aslında sonuç aynı. Sanki tek karlı olacağımız durum; temettü sonrası o gazla temettü farkından daha fazla yükselmesi.. Bu durum için de zaten belirttiğiniz gibi trend içerisinde ya da bir trende girmesi/girecek olması gerekiyor. Yanlış anladıysam veya anlattıysam lütfen beni düzelt.
Teşekkürler,
Matematik olarak doğru ama iş bunla kalmıyor.
Temettünün oluşturduğu cazibe, yatırımcının hisseye olan rağbetini artırıyor.
Bu da yatırımcıya hisse bazında düzenli yükselen trend olarak yansıyor.
Tabii bu döngünün devamı için düzenli temettü verimi geleneği şart.
Merhaba şişe hissesinden nakit temettü aldım ancak hissemin maliyeti düşmedi bankaya sorduğum maliyetiniz aynı kalır paranızı kullanırsınız dediler. Ama anlamadım. Benim maliyet neden aynı kalıyor. Bedelsizde nakit gibi değil hem maliyet düşüyor hem lot artıyor.
Bu durum bana da oldu . Siz daha sonra ne yaptınız.2 bankadan aynı kağıdı aldım.biri hem para hem maliyet indirimi yaptı diğer sadece para gönderip maliyet indirimi uygulaması yok dedi ve hala arastiriyorum.
Halil bey bu hesapla temettü ile lot alırsanızmı böyle oluyor. Temettü ile lot almaz isek elimdeki maliyet ödenen temettü oranında düşmesi gerekiyormu.
Merhaba Halil Hocam
Gördüğüm kadarıyla en iyi uzun vade yatırımın düzenli temettü veren hisse kağıtları olduğu aşikar..Ben ve eşim adına her ay düzenli olarak 300 TL civarında bu tarz hisselere 10-15 yıl yatırım yapmak istiyorum.ISYAT,TSKB,BRİSA VE PETKİM belirlediğim hisseler ama portföyümü nasıl oluşturmalıyım,secmiş olduğum hisseler doğrumudur,portföyümde 300 tl yatırıma kaç hisse bulundurmalıyım bilemedim. Bu konuda ki tecrübelerinize,bilgilerinize dayanarak yardımcı olur,hisse önerebilirseniz sevinirim.
Saygılar….
Genel olarak yatırım mantığınız doğru ama bu hisse doğru veya yanlış demem uygun olmaz.
Benim izlediğim hisseler belli.
Teşekkür ederim Halil Hocam,
portföyümden TSKB ve BRİSAYI çıkardım.
PETKİM,ASELSAN ve ISYAT devam edeceğim.
saygılar.
Bol kazançlar dilerim.
Değerli hocam,
Elimizde bir miktar toplu para var. Bu para ile (5 yıllık bir süre için) başlangıç olarak buhur25 listesinden 25 adet alıp ve sonra her ay birer ikişer bunların üstüne ekleyerek devam etmek mi daha kazançlı olur,
Yoksa yine buhur 25’ten 3 yada 5 kağıt belirleyip bunlara devam etmek mi daha karlı olur..?
Sizin fikriniz ne yönde olur..? Elbetteki tüm sorumluluk şahsıma aittir.
Beklentinizin yüksek olduğu 3-5 hisse olursa verim daha da artar.
20-25 hisseye odaklanmak da zor olur.
Halil Hocam buhur5 listesine geçiş yapmak istiyorum şartlar nedir? Nasıl o sınıfın öğrencisi olabiliriz?
İşin o kısmı yüz yüze görüştüğümüz yani eğitim yaptığımız arkadaşlara oluyor.
Hocam ben istanbuldayım bu konuyu görüşüp plan yapabilirmiyiz?
İletişim bölümünde telefonum var Adem bey, müsaitim ben.
Halil bey, temettü verimine göre tavsiye edeceğiniz 2 hisse senedi söyleyebilir misiniz?
Saygılarımla
İzlediğimiz hisseleri burada ve Twitter’da paylaşıyoruz, seçim size ait maalesef.
Bu yıl malum temettü dağıtımına sınırlama getirildi. Şirketler dağıtmadıkları bu parayı şu anda nasıl değerlendiriyorlar? Bilançolarında DAĞITILACAK KAR olarak mı görülüyor? İkinci sorum da gelecek yıl bunu dağıtılacak temettüye ilave edebilirler mi? Ya da bu yıl ki gibi kısıtlama olursa BEDELSİZ olarak dağıtma seçeneği olur mu?
Şirket yönetimlerinin takdirine kalmış bir konu bu tasarruf.
Yani demem o ki: Bu DAĞITILACAK KAR şu anda ortada boş bir şekilde duruyor. Eğer kısıtlama gelecek yıl da devam ederse şirketler bu tutarı sermayeye ekleyerek kaynak yaratma seçeneğine yönelirlerse BEDELSİZ hisse dağıtımları artabilir. Yanlış mı düşünüyorum? Teşekkürler
Hocam Garanti yatırım bizde maliyet düşmez diyor.
Kuruma göre değişir bu uygulama.
Merhabalar bilgiler için çok teşekkür ederim.
Bir konuyu sormak istiyorum Kuveyt Türk bankasında isdemir hissem var temettü almaya hak kazandım bu durumda maliyeti de temettü fiyatı kadar düşmelidir? Aynı durum iş bankasında ki temettü hissesinde olmadı maliyet hemen aynı gün düştü bu konuyla ilgili bilgi verebilir misiniz
Bazı kurumlar temettü miktarını maliyetten düşmüyor, bazıları düşüyor; bu konu kurumun insiyatifinde.
Evet hoca, ben de onu diyecektim; bazı kurumlar temettü miktarını maliyetten düşürmüyor. Bu konuda mevzuat ne diyor… tamamen kurumların keyfine mi bırakılmış…
Uygulamadan anlaşılan kurumlara bırakılmış.
Halil bey tursg de temettü vermeden önce maliyetim 5.23 tü temettü verdi halen 5.23 . Brüt temettü kadar düşmesi gerekmiyormu? Ziraat yatırım bu şekilde oluyor. O zaman temettü yatırımın bir anlamı yokki benim kârımı hiç ettikten sonra.
Bazı kurumlar temettüyü maliyetten düşmüyor.
Hocam merhaba, Benim çalıştığım kurum maliyetten düşüyor ve ben böyle olmasını istemiyorum. Bana nakit ödesin ki bende lot sayımı arttırabiliyim. Sorduğumda ise bütün kurumlar aynı diyor. Acaba bana nakit ödeyen bir kurum önerebilir misiniz?
Mail adresim [email protected]. Buradan da yazabilirsiniz.
Şimdiden teşekkürler.
Benimki banka (İş), maliyetten düşüyor.
Bankaların çoğu maliyetten düşmüyor diye biliyorum.
Halil bey, hisse alış maliyeti düşmezse bu bizim zararımıza olmuyor mu?.
Olmaz, o temettü size yatırılmış oluyor sonuçta.
Aynı hisseyi aynı lot sayısıyla aynı fiyattan 2 farklı kurumdan aldığımızı varsayalım. Bu aracı kurumların bir tanesi maliyet düşürsün diğeri düşürmesin. İki kurumda aynı temettü miktarını nakit olarak yatırdı. 3 ay sonra hisse fiyatı arttı. İki hisseyi aynı anda aynı fiyattan sattığımızı düşünelim. Elde ettiğimiz kar farklı gözükecek. Maliyet düşüren daha fazla maliyet düşürmeyen daha az. Peki maliyet düşürmeyen firma bizim temettüyü ne yaptı?
Sizin hesabınıza temettü yatmıştı zaten, bir şey yapmadı. Mesele sadece görüntüde değişiyor. Bu görüntü önemliyse yani temettü maliyetten düşsün isteniyorsa bunu yapan kurumlar ile çalışılabilir.
Hocam merhaba, düzenli temettü dağıtan bir hisseye 10 yıl boyunca yatırılacak toplam tutarı tek seferde blok halinde bir kerede yatirmakla her ay eşit taksit halinde 10 yıl boyunca yatırmak arasındaki fark nedir? Hangisi avantajlıdır?
Sitede Buhur25 Ekolü yazımıza bakabilirsiniz.
Son 10 yılda en az 8 defa temettü vermesi veya bedelsiz yapması aradığım en önemli kriter hocam.
Mantıklı.