Uzun Vadeli Yatırımcılığa Başlangıç

Birçoğumuz uzun vadeli yatırım kararını almadan önce bazı acı tecrübeler yaşıyoruz maalesef; hoş, bu tecrübeleri yaşamak da doğru yolu bulmak için sebep olabiliyor.
Son tahlilde uzun vadeli yatırımcı olup BORSA’nın ne olduğunu, tadını alıyoruz aslında ki bu sonuca acı tecrübeleri yaşamadan ulaşan dostları ayrıca tebrik etmek gerekir.

Uzun vadeli temettü / bedelsiz, hisse değer kazancı yatırımına ne kadar erken başlarsak hayatımıza değer katmaya da o kadar erken başlarız.
Hisse fiyatları güncel olarak dalgalansalar da işletmeler, kuruluş amacı gereği kâra odaklı olduklarından orta ve uzun vadede artma eğiliminde olurlar. Bu, hisse değer kazancıdır.
Borsa yatırımcısının bu aşamada kârı ise hisse değer kazancı yanında her yıl şirketinin yapacağı kârdan payına düşen adilâne payı almasıdır. Bu da temettü’dür. Bazı şirketler temettü evriminde zayıf olsa da bu eksikliği düzenli bedelsiz geleneği ile tamamlıyorsa yatırımcı dostu şirketler sınıfına sokabiliriz.
Şirketin artan kârlılığının yanında kârın düzenli olarak yüksek oranda paylaşımı varsa o zaman hissenin yükselen trendi de kendiliğinden gelir.
Hele hele yabancı ortak (bir tür kurumsal yönetimin vazgeçilmez özelliği de diyebiliriz buna) da varsa çok daha güzel olur, bu durumda kâr paylaşımı da genelde aksamaz.
Uzun vadeli yatırımda kurumsal marka değeri olan, güçlü sermaye sahibi, özsermaye kârlılığı iyi, büyük oranda TL maliyete ve ihracat ağırlıklı satışı olan yabancı para pozisyonu güçlü, F/K ve PD/DD, Piyasa Değeri açısından hissenin temel verileri bazında daha önceki dip/trend destekleri seviyelerinde veya bu seviyelere yakın olan, nispeten küçük ödenmiş sermayesi olan büyüme potansiyeli yüksek, mevduat faizi oranlarına yakın bedelsiz / temettü verimi + hisse değer kazancı (Buhur Rasyosu) olan şirket hisseleri uzun vade beklenildiğine değer.
Bu tarz hisseleri Buhur25 ile büyük oranda tüm hisseler bazında sayıyı indirgemeye çalıştık, hoş uzun vadeli yatırım sistemine uyan illa sadece Buhur25 demiyoruz, bu tarza uyan en az 5 – 10 tane daha hisse çıkar.
Hisseyi uzun vadeli yatırım için almış olsak bile temel analizinde ve beklentilerinde sıkıntı oluşan hisselerde duruma göre ağırlık azaltılabilir veya hisse değişimi yapılabilir. Bu şekilde portföy verimi maksimum düzeyde tutulmuş olur.
Buradan hareketle uzun vadeli yatırım stratejimizi “al ve unut” değil, “AL ve İZLE” olarak tanımlayabiliriz.

Portföyde ideal hisse sayısı portföy büyüklüğüne göre değişmekle beraber ortalama 5-10 arasında hisse olabilir.

Beklentinin büyük olduğu, yüksek prim potansiyeli olan hisselere ağırlık verilirse portföy verimi daha iyi olur.

Her şey gönlünüzce olsun…

6 Comments

  1. Manchester dan selamlar sayın hocam.

    Öncelikle, bunca yıldır bizim vergilerimizle maaşlarını alan SPK ve imkb çalışanlarının yapması gereken “küçük yatırımcıyı bilgilendirme” görevini hiçbir karşılık gözetmeksizin yaptığınız için önünüzde saygıyla eğiliyorum.

    Yıllarca borsanın bir kumarhane gibi işlemesini, küçük yatırımcının göz göre soyulmasını seyreden Spk ve imkb başkanlarına da bütün yatırımcılar adına “birazcık şerefiniz varsa, bırakın bu işleri” diyorum…

    Harcadığınız zaman ve emek için hakkınızı helal edin hocam. Allah c.c yar ve yardımcınız olsun!

    • Değerli kardeşim yazınıza cevap yazmadığımı şimdi farkettim maalesef kusura bakmayın.
      İlginize ve teveccühünüze çok teşekkür ediyorum.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir