TBMM Milli Savunma Komisyonu Basın Açıklaması

Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkilileri, projeleri hakkında TBMM Milli Savunma Komisyonu üyelerine brifing verdi Milli Savunma Komisyonu, AK Parti Düzce Milletvekili Faruk Özlü başkanlığında toplandı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkilileri, projeleri hakkında TBMM Milli Savunma Komisyonu üyelerine brifing verdi

Milli Savunma Komisyonu, AK Parti Düzce Milletvekili Faruk Özlü başkanlığında toplandı.

Komisyonda, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Müsteşar Yardımcıları Serdar Demirel ve Köksal Liman, müsteşarlığın çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi verdi.

Müsteşar Yardımcısı Köksal Liman, modern savunma sanayinin kurulması ve silahlı kuvvetlerin modernizasyonunu sağlama görevlerinin bulunduğunu söyledi.

Liman, 4 müsteşar yardımcısı, 20 daire başkanlıklarının bulunduğunu, ağırlıklı proje ekseninde örgütlendiklerini belirtti.

Savunma Sanayii Destekleme Fonu’ndaki kaynak toplamının, 6,2 milyar dolar olduğunu ifade eden Liman, bunun yaklaşık 2 milyar dolarlık kısmının banka hesaplarında bulunduğunu bildirdi.

Tasarım projelerine ilişkin bilgi veren Liman, sözleşmesi bağlanmış 233 sözleşmenin maliyetinin 31 milyar dolar olduğunu kaydetti. Bunlardan 107’sinin yurt içi geliştirme projeleri olduğunu vurgulayan Liman, sözleşmesi bağlanmamış, ihtiyaçların geldiği, teklifin değerlendirildiği, çeşitli aşamalardaki proje sayısının ise 450’yi bulduğunun altını çizdi.

Liman, aralarında Altay projesi, uzun menzilli tanksavar füze (UMTAS) projesi, modern piyade tüfeği projesi, MİLGEM projesi, havuzlu çıkarma gemisi, yeni tip denizaltı projesinin de bulunduğu 14 proje hakkında bilgi verdi.

-“Geliştirme için 550 milyon dolar”

Müsteşar Yardımcısı Demirel, Altay projesi kapsamında 5 adet prototip ürettiklerini, Türkiye’nin değişik yerlerinde teste tabi tutulduğunu anlattı.

Demirel, önümüzdeki günlerde Sarıkamış’ta kış testinin olacağını ifade ederek, “Tankımızın dünyadaki örneklerinden geride kalmayacak, hatta onun ötesine geçecek sonuçlar alabildiğini gururla söyleyebiliriz” dedi.

İlk aşamada 250 tanklık üretimin söz konusu olduğunu anlatan Demirel, Türkiye Cumhuriyeti envanterinde bine yakın tank bulunduğunu vurguladı. Demirel, bunların bazılarının çok yeni, bazılarının orta yaşlı ve bazılarının çok eski tanklar olduğunu belirterek, “Elimizde teknoloji olduktan sonra bunları değiştirmek mümkündür” ifadesini kullandı.

Demirel, 5 prototip tankın geliştirilmesi için 550 milyon dolar ödediklerini aktararak, tankın birim fiyatı, satış fiyatıyla ilgili olarak Otokar’dan 18 Ocak’ta teklif beklediklerini, bundan sonra bilgi sahip olacaklarını kaydetti.

Müsteşar İsmail Demir ise tanka, özellikle Körfez ülkelerinden büyük ilgi olduğunu, Orta Asya ülkelerinden bazılarıyla görüşüldüğünü dile getirerek, “Pakistan dahil, Körfez ülkeleri dahil dostluk ilişkilerimizin daha yakın olduğu ülkelerde tanka ilginin büyük olduğunu söyleyebiliriz. Devam eden atış testlerine bazı ülke temsilcileri davet edilip, gösteriler yapılıyor. Onlar da bu testleri görüyor, çok memnun olarak ayrılıyor. Geniş bir ilgi. En son Suudi Arabistan’ı ziyaretimizde bu ilginin üst sevide olduğunu gördük” diye konuştu.

Müsteşar Yardımcısı Demirel, havuzlu çıkarma gemisiyle ilgili bilgi de verdi. Kamuoyunda “uçak gemisi” olarak bilindiğini, bunun daha saldırgan bir platform olduğunu belirten Demirel, bu nedenle helikopter gemisi dediklerini anlattı. Demirel, geminin, insani yardım amaçlı olduğunu ve uçak gemisinden artılarının bulunduğunu söyledi.

-“Üç satırla sunum olmamalı”

Komisyon Başkanı Özlü, sunumlarda maliyet bilgilerinin yer almadığını eleştirerek, “Niye eksik yapıyorsunuz? Üç satırla sunum olmamalı, çok az bilgi var, sunum eksik” dedi.

Müsteşar Demir, komisyon üyelerini müsteşarlığa beklediklerini belirtmesi üzerine Özlü, bunun için çok vakitlerinin olmadığını söyledi. Özlü, “Bu sunumlardan sonra şirketleri ziyaret etmeyi planlıyoruz. Makine Kimya’ya gittiğimizde hem bazı arkadaşlar canlı atış yaparlar, yapmak isteyenler var, hem de orada detaylı sorular sorar, bilgi alabiliriz” diye konuştu.
07 Ocak 2016 Perşembe 13:52 haberler.com

7 Comments

  1. Merhaba hocam, bu haber oglen saatlerinde gelmis olmasina ragmen neden hissede yukari yon goremedik?

    • Benim de dikkatimi çekti bu ama iyi olasılık yeterince duyulmamış olabilir ya da endeksin durumu genel görünüm etkili olmuş olabilir.

    • Dinlenmesi normal, bu hareketler kısa vadeli yükselen kanal içinde olağan hareketler.

  2. Sagolun hocam. Borsada cok yeniyim. Bu tur sorularim icin kusura bakmayin. Size danismamis olsam ve uzun vadeli tercihim olmasa ben her dususte satar her yukseliste alir lotlari eritir giderdim 🙂

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir